Maja 2004 sta jo ustanovila Prostovoljno gasilsko društvo Veliki Kamen in Mladinski center Krško na pobudo gasilske mladine, ki je tudi v celoti pripravila projekt, gazorganizirala in zagotovila vire financiranja.

MTVK prva mladinska točka v Sloveniji s posebnim in inovativnim pristopom k delu z mladimi. Po vzoru našega dela in koncepta delovanja so se že in se še bodo odpirale tudi nove mladinske točke. Za naš model delovanja so se zanimale že tudi različne mlad

inske organizacije v državah kot so Nemčija, Italija, Španija, Grčija, Poljska, Estonija, Hrvaška in Portugalska.

Namen MTVK je zagotavljanje dejavnosti za otroke in mlade v ruralnem okolju, ki je od večjih mest, v našem primeru Krškega, precej oddaljeno in tako mladi nimajo dovolj priložnosti za vključevanje v tovrstne programe. MTVK mladim v ruralnem okolju omogoča konstruktivno preživljanje prostega časa, varno in podporno okolje ter zagotovitev enakih možnosti za vse. Vsi programi so za mlade v celoti brezplačni.

Za program v celoti skrbi ekipa 15 animatorjev – mladih prostovoljcev starih od 15 do 27 let. Mladi v celoti oblikujejo in načrtujejo program, aktivno sodelujejo pri organizaciji in izvedbi.

Mladinska točka zelo dobro sodeluje z okoliškimi organizacijami in društvi, ter v sodelovanju z njimi pripravlja skupne usmerjene programe za mlade (Npr: v sodelovanju s Kulturnim društvom Koprivnica – gledališke delavnice in literarne večere, z Turističnim društvom čistilne akcije, itn...)

Letni obisk MTVK je v povprečju več kot 1400 obiskovalcev, kar je za tako mali kraj velik uspeh. Celotna KS Koprivnica obsega nekaj več kot 200 gospodinjstev. Tamkajšnjo osnovno šolo in vrtec pa obiskuje okoli 100 otrok. Našo mladinsko točko in njene programe obiskuje okoli 80% otrok iz Osnovne šole Koprivnica.

 

Vsebino Mladinske točke Veliki Kamen sestavljajo:

  •   preventivni programi za otroke in mladino,
  •   učna pomoč,
  •   ustvarjalne delavnice za otroke,
  •   informiranje in svetovanje,
  •   filmski večeri,
  •   brezplačni dostop do računalnika in interneta,
  •   športna rekreacija za mlade,
  •   neformalna izobraževanja,
  •   prostočasne, kreativne in interakcijske dejavnosti ter,

  •   varna zabava in druge mladinske in otroške aktivnosti.

Prostor in pogoje za delovanje nam zagotavlja Prostovoljno gasilsko društvo Veliki Kamen, infrastrukturno opremo in pripomočke financiramo sami s svojimi projekti (športni turnir, akcije zbiranja odpadnega papirja, donacije itd…), programe in programske aktivnosti pa sofinancirajo Mladinski center Krško in Občina Krško.

Delavni čas MTVK je vsak petek in soboto med 17. in 21. uro, v gasilskem domu na Velikem Kamnu. Točka je odprta vsak vikend skozi vse leto, razen v času praznikov in glavnih šolskih počitnic.

V letu 2009 je MTVK praznovala 5. leto uspešnega delovanja. Prav tako smo v tem letu uspeli na novo opremiti novo mladinsko točko v mansardnih prostorih novega gasilskega doma na Velikem Kamnu v skupni površini nekaj manj kot 100 m2. Otroci in mladina je tako pridobila nov in sodobno opremljen prostor namenjen še višji kvaliteti izvajanja mladinskih dejavnosti.

Vedno smo odprti za nove možnosti in sodelovanje pri delu z mladimi zato vas vabimo, da nas kontaktirate na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 040/855-419.


Vodja Mladinske točke Veliki Kamen,
Marjana Klavžar
MTVK1

MTVK2

MTVK3

MTVK4

MTVK