Po prvem čudovito izpeljanem terminu smo se lotili priprav na drugega. Res je, da je v drugo precej lažje, saj že točno veš na kaj moraš biti pozoren, koliko časa potrebuješ za kakšno opravilo in predvsem veš kaj lahko pričakuješ od otrok. Vendar vedno te lahko kaj preseneti. Tudi tukaj nas je! Skupina je bila številčno in starostno formirana zelo podobno kot prva, vendar so bili otroci čisto z drugačnimi navadami in z drugačnimi pričakovanji ter navadami. Imeli smo 11 otrok med 6 in 11 let. Otroci so bili zelo zagreti za vsa kmečka opravila; od grabljenja krme, hranjenje pujskov ter dojenja kravi in koz. Učili smo se peke kruha v peči, obiranja lešnikov, pobirali smo pridelke iz vrta, da smo si lahko pripravili kosilo ter spekli slasten jabolčni zavitek z bučkami. Po vsakem obedu je bilo potrebno pomivati posodo, kar se otrokom ni bilo najbolj po volji. Vendar smo premagali nejevoljnost in prišli do skupnega rezultata pomite posode.
Nedeljskega kosila si žal na kmetiji ne predstavljamo brez goveje juhice, zato smo v nedeljo dopoldan zamesili testo in naredili rezance. Zanimivi so nam bili tudi naši pohodi, saj smo si ogledali zelo star mlin pri Petrovičevih, kjer smo bili zelo lepo postreženi s sveže pečenimi sirovkami, šli smo pogledati tudi ribogojnico pri Bohorčevih in pa sosednjo kmetijo pri Klavžarjevih, kjer imajo konje. Tadej nam je pokazal nekaj tekmovalnih trikov z njihovim konjičkom in vsi smo bili zelo presenečeni nad vragolijami, katere vzgajata.
Velika zahvala gre našim gostiteljem, družini Resnik, saj so bili neverjetni. Vsi zelo prijazni in ustrežljivi, otroci so bili zelo veseli vsega kar smo jim skupaj prikazali. Hvala vsem otrokom, domačinom s kmetije, vsem ki so nas sprejeli odprtih rok in gasilcem za vse!
Zdaj pa veselo na druge kmetije razveseljevati še več otrok.


Madalina Codret