Hitro čas beži, le kam se mu mudi, bi rekli stari ljudje. In tudi pri nas je prišel težko pričakovani ponedeljek in s tem že četrti termin Na kmetiji je lepo, tokrat na turistični kmetiji Vimpolšek v Brežicah. Naredili smo rahlo spremembo in otroke so starši iz vseh koncev pripeljali pred Mladinski center Krško, kjer smo po nekaj uvodnih besedah Sandija in slik iz prejšnjih kmetij, še zadnjič pomahali staršem in se s kombijem odpravili novim dogodivščinam na proti.
Za začetek smo z navdušenjem postavili šotore, ki so bili naše prenočišče za dve noči, potem pa je sledilo uvodno spoznavanje in seveda kosilo, ki smo ga z veseljem in tekom pojedli.
Po kosilu, smo mesili kruh in odšli do bližnje farme, kjer so nam pokazali hlev s kravami, kjer so otroci videli tudi molzenje na stroj in to mleko tudi okusili.
Ker je osebna higiena zelo pomembna, so tisti ta pogumni stopili pred šlauf mrzle vode, malo majn pogumni, pa pod tuš.
Ta dan ni manjkala tudi večerja in svež kruh, katerega smo mesili.
Zjutraj otroci in animatorji niti najmanj nismo bili navdušeni, da je budilka v obliki petelina zvonila že okoli četrte ure zjutraj in kar ni in ni odnehala. Vendar s telovadbo in dobrim domačim zajtrkom, se tudi to pozabi.
Kasneje smo si ogledali prašičjo farmo, kjer smo zvedeli ogromno, videli pa še več zanimivega, nabrali breskve za kompot, ter robide za domači sladoled. vse skupaj pa tudi naredili, skuhali, zmrznili,… Dela nam ni zmanjkalo.
Pomagali smo tudi pri pripravi dobrega kosila, saj smo nabirali, prali, rezali in kuhali zelenjavo za dobro enolončnico, katero smo z užitkom pojedli. Še bolj pa za to, ker nas je čakala super sladica v obliki jabolčnega štrudla.
In tudi zabave je bilo obilo, sledile so vodne igre in s tem ogromno smeha.
Užitek je bila tudi peka koruze in krompirja za večerjo., seveda ni manjkalo tudi mesa.
Po večerji smo se tudi pogovorili nekaj malega o kmetijah in zakaj je to dobro za ljudi in okolje. Otroci so z veseljem delili svoje mnenje in imeli kup idej. Ker je bil to zaključni večer, pa smo imeli še nekaj iger za popestritev ter boljše spanje.
Noč je še prehitro minila in že je bila tukaj sreda.
Začela se je s pospravljanjem šotorov in zajtrkom. Čeprav je sredi tedna je vseeno bila dobrodošla goveja juha z rezanci, ki smo jih naredili. Za kosilo je bila tudi dobra paradižnikova solata, ter cvrto meso in bučke. Da je čas hitreje minil, pa smo imeli še ustvarjalne delavnice, pri katerih so otroci z veseljem vihteli čopič.
Mlajši šef Matija, pa je otroke še razveselil z vožnjo s traktorjem.
Sledil je čas za pogovor in zapis vsega, kar smo se naučili. Zahvalili smo se tudi družini Vimpolšek, ki je tri dni super skrbela za vse nas.
Otroci so se težko poslovili od muckov, ki so jih tri dni vneto cartali in razvajali, za to so pa odšli s kozarcem kompota in okusom po dobrem robidovem sladoledu.
Otroci so bili veseli in verjetno že komaj čakajo, da doma pokažejo  vse nove veščine, ki so jih osvojili v preteklih treh dneh.

Hvala vsem za super zabavne tri dni.
 

Iva Poljšak